Prev

Tavoitteet

Sosiaaliturva

Nykyinen sosiaaliturvaviidakko tulee korvata yksinkertaisella perustulolla

Next
Your browser does not seem to support JavaScript canvas so you are missing a neat pie chart here. Might consider updating your browser and/or enabling JavaScript.
Approval

50.00%

Answers: 4 ( 66.67% )

Vapaa yhteiskunta tarjoaa ihmisille taloudellisesta ja sosiaalisesta taustasta riippumatta parhaat mahdollisuudet menestyä elämässä ja saavuttaa päämääränsä. Ihminen ei kuitenkaan voi aina vaikuttaa omaan menestymiseensä eivätkä kaikki voi tehdä töitä esimerkiksi sairauden tai vamman vuoksi. Nykyisten lukuisten harkinnallisten sosiaalitukien sijaan paras ratkaisu valtion järjestämäksi sosiaaliturvaksi on ns. negatiivisen tuloveron mallin mukaisesti toteutettu perustulo. Tällainen perustulomalli on yksinkertainen ja purkaa byrokratiaa. Perustulolla valtio ei suinkaan kustanna kaikille elantoa. Perustulo kannustaa työhön ja oman talouden parantamiseen. Se purkaa nykyisen sosiaaliturvan kannustinloukot, sillä työttömänkin kannattaa perustulon lisäksi taloudellisesti aina ottaa työtä vastaan. Perustuloon tulee siirtyä vaiheittain, ja sen rinnalle voidaan jättää joitakin harkinnallisia tukia. Perustulon tulisi olla nykyisen perusturvan suuruinen.

Approval
Yes ( 2 ): No ( 2 ):
"Helppoa, yksinkertaista ja lopulta edullistakin nykyiseen verrattuna kun säästetään byrokratiakuluissa eikä tule kannustinloukkuja."
"Ei automaattista sosiaaliturvaa. Nykyinen tuki rajattava asumiseen ja ruokaan."
Created by jln Last edit: by jln