Prev

Puhtaustesti

Libertaari puhtaustesti

Kilpailu- ja monopolilainsäädäntö pitäisi poistaa.

Next
Party Approval
Piraattipuolue 100%
 
Total: 89%
 
Approval
Yes ( 17 ): Abstain(with comments): No ( 2 ):
"Vapailla markkinoilla ei määritelmän mukaan ole monopoleja, jos ja kun monopoli määritellään klassisen taloustieteen mukaisesti yrityksen lakisääteisenä yksinoikeutena tietyn hyödykkeen tuotantoon. Jos joku yritys saavuttaa vaikkapa 90 % markkinaosuuden jollakin alalla, se ei silti ole monopoli. Vaikka jonkun yrityksen markkinaosuus olisi 100 %, uusien yritysten alalle tulon mahdollisuus estää sitä laskuttamasta asiakkailta liian korkeita hintoja; se ei siis ole monopoli, koska uusien yritysten alalle tuloa ei ole lakisääteisesti estetty. Asiakkailla on oltava oikeus ostaa haluamiaan tuotteita. Viranomaisten ei pidä rangaista menestyvää yritystä siitä, että se on saavuttanut suuren markkinaosuuden. Esimerkiksi Hesburgerilla ja McDonaldsilla on määräävä markkina-asema Suomen hampurilaismarkkinoilla, mutta tämä ei ole mikään syy antaa viranomaisille valtuuksia hajottaa Hesburgeria ja McDonaldsia. Jos asiakkaat haluavat syödä Hesburgerilla ja McDonaldsilla, viranomaisilla ei pidä olla siihen mitään sanomista."
" Vaikea asia kun vastakkain asetetaan kaksi liberalismille tärkeää arvoa eli kilpailunvapaus ja sopimusvapaus. Kallistun tässä kuitenkin sopimusvapauden puolelle. Eihän niihin sopimuksiin ole pakko mennä mukaan."
"Paras kilpailun tae on vapaa kilpailu. Monopolit yleensä hajoavat itsekseen viimeistään muutamassa vuosikymmenessä. Ja jolleivat hajoa, usein osoittautuu, että ne itse asiassa ovat varsin tehokkaita. Niinpä sääntelyn riskit ovat aivan liian suuret."
"Alkoholi- ja rahapelimonopoli eivät välttämättä niin paha juttu, sillä valtion yhtiöillä on enemmän motivaatiota ottaa vastuuta näissä asioissa, uskoisin. Mutta voisi sitä harkita ja koittaa."
"En ole vielä täysin varma, kuinka kannattavaa on lakkauttaa kilpailuvirasto."
Created by jln Last edit: by jln