Tänne voi lisätä formaalit, äänestysvalmiit muutosehdotukset puolueen ohjelmiin, jotta niistä voidaan äänestää kun ohjelmia seuraavan kerran muutetaan. "Äänestysvalmis" tarkoittaa sitä, että ehdotuksessa on jo valmiiksi mietitty: Lisää ehdotus halutun ohjelman ja otsikon alle muodossa:
rivinro, lisäys/muutos/poisto, ehdottaja (jos joku muu kuin se joka kirjaa sen tänne)

Jos pystyt tiivistämään muutoksen sisällön lyhyellä yhden rivin lauseella, lisää sekin titleen, muussa tapauksessa anna olla. (Rivinumeroita ei vielä ole tiedossa joten ne voi unohtaa tässä vaiheessa ja lisätä myöhemmin.)

Kommenttikenttään kirjoita itse ehdotus. Jos lisäys, kirjoita lisättävä teksti kokonaisuudessaan. Jos poisto, kirjoita poistettava teksti (tai jos isompi kokonaisuus, mistä lauseesta alkaen poisto alkaa ja minne päättyy). Muutoksessa kirjoita ensin korvattava teksti, "muutetaan muotoon" ja sitten uusi teksti.

Mallisuorituksia voi katsoa vuoden 2013 kevätkokouksen ehdotuksista.

Jos ehdotus ei sovi mihinkään olemassolevaan kohtaan, sen voi lisätä otsikon "Muut ehdotukset"-alle.

Nykyinen ohjelma

Questions
# Question Approval
4 Talous-, kunta- ja perusturvaohjelma
4.1 Poisto: Ammattiyhdistysliikeviittausten poisto (Mikko) Approval 0%
 
Ehdotan, että Talous-, kunta- ja perusturvaohjelman luvun 5. ”Työllisyyden parantaminen” ensimmäisestä kappaleesta poistetaan virkkeet:

"Myös työsopimusjärjestelyistä on tehtävä joustavampia. Kun perustulo on saatu käyttöön, työehtosopimusten yleissitovuudesta voidaan luopua."

Perustelut (alla oleva teksti ei tule ohjelmaan):

Kyseiset ammattiyhdistysliikettä koskettavat toimenpiteet ovat irrallisia eivätkä ole suoraan seurausta perustulon käyttöönotosta tai välttämättömyyksiä perustulon käyttöönotolle. Niistä voi päinvastoin aiheutua ongelma, koska on parempi, että täyspäiväisissä töissä olevat voisivat saada töistään riittävän palkan, ennemmin kuin ajautuisivat sosiaaliturvan varaan tai perustulojärjestelmän nettosaajiksi. Mikäli perustulosta tulee ”maan tapa” paikata riittämättömiä täyspäiväisten töiden palkkoja suurilla palvelualoilla tai teollisuudessa, se paisuttaisi valtion sosiaalimenot kestämättömälle tasolle.

Minimipalkat voivat määräytyä maittain joko lainsäädännöstä suoraan tai yleissitovista työehtosopimuksista, kuten Suomessa nykyään. Lakisääteisillä minimipalkoilla on taipumusta jäädä yleisestä elinkustannustason kohoamisesta jälkeen, joten pidän yleissitovaa työehtosopimusjärjestelmää työntekijöiden kannalta oikeudenmukaisempana ja paremmin muutoksiin reagoivana.

4.1 Taloudellinen vakaus ja kasvu
4.2 Perustulo
4.2.1 Muutos: Perustulo § 5 (Yaamboo) Approval 100%
 
Muutetaan Perustulo-osan viides kappale seuraavasti:

Nykyinen muotoilu
"Ennen perustuloon siirtymistä opintotuen asumislisä korvataan yleisellä asumistuella."

Muutosesitys
"Byrokratian vähentämiseksi jo ennen perustuloon siirtymistä korvataan opintotuen asumislisä ja eläkkeensaajan asumistuki yleisellä asumistuella."

Keskustelua jäänee aiheuttamaan lähinnä neljäs asumisen tukimuoto, eli sotilasavustuksen asumisavustus, joka on kattavampi kuin nykyinen yleinen asumistuki (kattaa kaikki asumismenot). Halutaanko myös tämä mukaan?
4.3 Parempi palvelurakenneuudistus
4.4 Kuntien talouden parantaminen
4.5 Työllisyyden parantaminen
Created by jln Last edit: